Skip to content

Sawa- är en effektiv väg till lyckad integration

Hur lyckas vi med integration?

Integration som en tvåvägsprocess där både nya och etablerade i Sverige bidrar och anpassar sig. Nyanlända måste göra sitt bästa för att bli en del av samhället, samtidigt som etablerade måste vara öppna för förändring och se till att det finns schyssta förutsättningar för dem som flyttar hit. För att lyckas behöver individer, civilsamhälle, företag och offentlig sektor samarbeta och hjälpa nya i Sverige till meningsfull sysselsättning och social tillvaro.

Projektidé

Efter att ha ordnat ett antal olika projekt för och med nyanlända personer har vi sett att det finns en stor klyfta mellan etablerade svenskar och nyanlända. De bor i samma stad och kommun men möts alldeles för sällan. Det saknas mötesplatser där man kan lära känna varandra på ett positivt sätt, inleda en dialog eller delta i en aktivitet tillsammans. Många nyanlända personer har fantastiska förutsättningar med sig i form av vilja, utbildning, erfarenhet och nyfikenhet men behöver lära sig att använda dessa förutsättningar i ett nytt samhälle. Många av de som är etablerade i Sverige ha en fantastisk tillgång som de sällan tänker på - de vet hur arbetslivet i Sverige fungerar.

Projektmål

Projektet främjar interkulturell dialog genom att länka människor från olika bakgrund för att bidra till att minska den sociala klyftan mellan etablerade svenskar och utrikesfödda. Idén bakom detta projekt är att bygga broar mellan individer. Vi behöver lära oss om varandra för att få bättre förståelse och kommunikation vilket leder till ännu mer solidaritet i samhälle. Vi vill ge nyanlända verktyg och goda förutsättningar att nå sina mål. Vårt mål är att öka deras egenmakt att skapa sig ett bra liv och engagera sig i det nya samhället. Vi vill ge de som är etablerade i samhället en chans att utvecklas i mötet med nya människor och nya perspektiv.

Metod - genomförande

Skräddarsydd mentorskapsmatchning som pågår under två terminer under ett kalenderår. Träffarna innehåller workshops med högaktuella teman samt utgör tillfällen för utbyte och inspiration. Träffarna är i nuläget digitala. Programmet innehåller tre gemensamma träffar samt 8 -10 enskilda träffar i mentorsparen.

Resultat

“Jag känner direkt att jag ska få ett värdefullt utbyte av att bli ihopmatchad med en svensk som har mer kunskap om samhället vilket jag saknade” Sumaia tycker så när hon fått veta om träffarna.

“ Jag har bott i Upplands Väsby i två år och det är den fjärde gången jag träffar svenskar“ Mustafa sa i ett möte mellan nyanlända och svenskar.

“Jag har universitetsexamen från Ukraina som farmaceut, fått min utbildning godkänd i Sverige men behöver en praktikplats för att med hjälp av denna komma in på universitetet för komplettering innan jag kan jobba som just farmaceut i Sverige. Trots telefonsamtal, besök, skickande av handlingar så blev svaren hela tiden ”tyvärr nej”. { Jag träffade min mentor och hon tog ett samtal med rätt person på rätt ställe. Idag får jag platsen och jag är väldigt tacksam och glad“ skriver Roula

Vi jobbade främst med:

Dela på:

Donera

Ni kan donera via Swish eller banköverföring

1- Via Swish

Ni kan donera via Swish nummer:

1233213543

1- Via Bank

Clearingnummer:
8327-9
Kontonummer:
693 903 473-9
IBAN:
SE80 8000 0832 7969 3903 4739
BIC (8 tecken):
SWEDSESS
BIC (11 tecken):
SWEDSESSXXX