Panel
Kinan Halal
Seniorkonsulent på Novare Potential
Nisreen Jomaa
Arbetsförmedlare
Panel moderator:
Nour Abdulsalam
Jobbet är en del av självuppskattning som gör det möjligt för varje individ att bygga upp sin personlighet samt bidra till att bygga upp samhället. Integration är nyckeln för en lyckad inkludering i det svenska samhället och arbetet är en viktig faktor i integrationsprocessen.
De kommande utmaningarna tar aldrig slut och vägen till det nya samhället är lång och består av många utmaningar som individen måste klara av för att etablera sig.
En stor del av nyanlända upplever svårigheter när det gäller att hitta ett jobb, och när Corona Krisen kom så har det blivit ännu svårare att hitta jobb.
Arbetsministern Eva Nyr Damak sa att Sverige har det väldigt tufft när det gäller arbetsmarknaden på grund av Corona pandemin och att arbetslösheten har ökat från 9,8 procent till 30 procent hos ungdomarna.
I samband med den höga arbetslösheten påpekas att nyanlända är den mest utsatta gruppen för arbetslösheten i samhället.
Sveriges radio rapporterade under September månaden att Corona krisen har lett till att antalet arbetslösa allmänt har ökat vilket även har orsakat att svårighetsgraden har ökat för de personer som inte har kunnat hitta jobb tidigare. Totalt 11 tusen personer har blivit uppsagda från deras arbete. De mest drabbade är ungdomarna, flyktingarna och personerna med låg utbildning.
Vi diskuterar de följande frågeställningar:
- Hur långt har integrationen kommit för de nyanlända på arbetsmarknaden ?
- Vad är nyckel att få komma in på arbetsmarknaden?
- Hur ligger det till på arbetsmarknaden med tanken på pandemin och hur hanterar arbetsförmedlingen situationen när det gäller den mest drabbade gruppen som är nyanlända?
- Vad har rekryteringsföretagen för roll i utvecklingen?